A munka gyümölcse

Így lettem saját magam főnöke

Az egyik oka annak, hogy boldog vagyok, az, hogy egészen fiatal korom óta írással keresek pénzt, ráadásul jó ideje az interneten teszem mindezt. Talán rögtön azt gondolod, milyen szerencsés vagyok, én azonban nem ezt a kifejezést használnám, hiszen – bár valóban kell némi szerencse is a sikerhez – alapvetően a rátermettségen és a kitartáson múlik, hogy te is azzal foglalkozhatsz-e, amivel szeretnél. Meg persze az is, hogy egy olyan munkahelyen, ahol valóban jól érzed magad.

A keresőoldalakat naponta többezren faggatják arról, hogy hogyan lehet pénzhez jutni netes munkával, mert olyan klassz kötetlen munkaidőben dolgozni. Ez valóban így van, de azért itt is vannak hátulütők, az egyik legnagyobb például az, hogy nagy önfegyelemre van szükség, ha saját magad főnöke vagy. Számomra úgy tűnik, hogy az egyik legjobb önismereti tréning, ha a magad ura lehetsz, vagyis fel kell készülnöd arra, hogy a kötetlen munkaidő jóval többet jelent annál, hogy akár pizsamában is elláthatsz szuperfontos feladatokat. Ha Te is ilyen babérokra törsz, meríts az én tapasztalataimból!

1) Beosztottként dolgozol valahol, de úgy érzed, hogy nem Neked találták ki azt, amivel foglalkozol? Ne azzal kezdd az önmegvalósítást, hogy azonnali hatállyal felmondasz! Inkább használd ki a lehetőséget arra, hogy a normál munkaidő után még jó pár órád marad arra, hogy az álommunkád megteremtésén dolgozz. Kimerítő, de mindenképpen megéri, azt se bánd, ha időnként elalszol a monitor előtt! Azért is fonos, hogy (még) ne lépj ki a munkahelyedről, mert hónapokba, sőt sokszor akár évekbe is telhet, mire beérik a munkád gyümölcse, így hacsak nincs kellő tartalékod a megélhetésre, jobb, ha adsz egy kis időt magadnak. Azért is jó, ha ezt teszed, mert hamar kikristályosodhat előtted, hogy bírod-e a strapát, vagy csak fellángolásról van szó.

2) Egy klasszul működő weboldal, online magazin vagy blog olyan, mint egy bolt kirakata. Ezt veszed észre először, ám ami a háttérben zajlik az már nincs annyira szem előtt – és sokszor nem is akarják az orrodra kötni. Könnyen lehet, hogy csalódni fogsz, ha blogot indítasz, és azt reméled, hogy a posztjaid olyan sok látogatót vonzanak az oldaladra, hogy az ott elhelyezett bannereknek köszönhetően csak úgy dől majd a pénz. Persze van néhány szabályt erősítő kivétel, és akadnak olyan bloggerek, akik tényleg megfogták az isten lábát, ők azonban nagy valószínűséggel nem 2016-ban ragadtak először klaviatúrát. Ez semmiképp se szegje kedvedet, közvetve ugyanis még mindig megéri jó bloggerként szorgoskodnod (lásd következő pont). A posztok írásán túl szánj időt az elméletre is – mélyedj el például a kereső-optimalizálás rejtelmeiben, hogy még olajozottabban működhessen a gépezet. Ha nem pont írással szeretnél pénzt keresni, a blogírásnál gyümölcsözőbb lehet – és a kereslet is meglehetősen nagy rá! – ha megtanulsz például programozni ÉS iOS vagy Android rendszerben működő alkalmazásként megvalósítasz egy nagyszerű ötletet.

3) Mindig is hittem abban, hogy a minőségi munkának előbb-utóbb meglesz a gyümölcse, ezt azonban sokan figyelmen kívül hagyják. Azzal, ahogyan és amiről írsz, sok mindent elárulsz magadról. A bloggerkedés – ha jól csinálod – akár ugródeszka is lehet egy valóban jól jövedelmező munka eléréséhez, hiszen a posztjaidon keresztül felfigyelhetnek Rád olyanok, akik jó íráskészséggel rendelkező, kreatív munkatársakat keresnek. Nem utolsó sorban az önéletrajzodba is bekerülhet a blogod, ami referenciának sem utolsó egy olyan pozíció betöltésénél, amihez fontos az eredetiség, a kitartás és a tapasztalat.

4) Ha kötetlen munkaidőre vágysz, felejtsd el a napi nyolc órás munkaidőt. Értsd ezt úgy, hogy lesz olyan nap, amikor kevesebb is elég, de az esetek többségében inkább rá kell erre húznod. Aki kötetlen munkaidőben dolgozik, annak ritkán akad olyan hétvégéje, hogy ne foglalkozna a feladataival. Az Alibaba alapítója és egyben Kína egyik legtehetősebb embere, Jack Ma így öntötte szavakba mindezt: “Ha reggel 8-ra jártunk volna dolgozni és délután 5-kor felálltunk volna a székünkből, soha nem hozhattunk volna létre egy olyan sikeres vállalatot, mint az Alibaba. Ha 8-tól 5-ig akartam volna dolgozni, biztos, hogy valami egészen másba fogtam volna.” Ha Te is a magad főnöke akarsz lenni, ne feledd, hogy a kötetlen munkaidő sokszor végtelent jelent. Ezzel ugyanakkor együttjár a változatosság is, hiszen a sikerhez mérhetetlenül fontos, hogy naprakész legyél. Akár bloggerként, online újságíróként, szövegíróként, grafikusként vagy programozóként dolgozol, érdemes követned a trendeket, ezekről (fizetős vagy ingyenes) előadásokat hallgatni, fórumokat olvasni, nálad járatosabb szakembereket kérdezni stb. 

5) Ahhoz, hogy felszínen maradj, sőt mi több, egyre feljebb juss, jó kapcsolatokra van szükség. Éppen ezért kezeld kiemelt figyelemmel a megrendelőidet, az ügyfeleidet, az olvasóidat és nem utolsó sorban a szakmabelieket. Folyamatosan dolgozni kell a kapcsolatok építésén is, vagyis a munkád része lesz például az is, hogy gyorsan és érdemben válaszolj az e-mailekre (ez a környezetedben élők szemében sokszor időpazarlás, de ezzel ne foglalkozz!) Mindenképpen jusson időd a közösségi oldalak megismerésére és naprakész frissítésére, vagyis arra, hogy folyamatosan szem előtt legyél! Legyél aktív a témába vágó fórumokban, ha segítséget kérnek tőled, válaszolj, és ne hagyd ki azokat az alkalmakat sem, amikor személyesen találkozhatsz azokkal, akikkel együttműködhetsz. Ha így teszel, nem csak a neved fog összeforrni azzal, amit csinálsz, hanem arc is társul majd hozzá – hidd el, fel fognak figyelni Rád! Azokra, akik Veled egy területen dolgoznak, ne ellenségként tekints, hanem egészséges versenyszellem vezéreljen: ennek köszönhetően előfordul, hogy ajánlanak majd valakinek, vagy épp ők keresnek meg, hogy dolgozz nekik, ha partnereket keresnek egy projekt megvalósításához.

6) Jelölj ki egy utat magadnak, de ne ragaszkodj görcsösen az irányhoz! A rugalmasságod sokat hozhat a konyhára, hiszen az online munkák palettája egyre színesebb – bizonyos területek feledésbe merülnek, míg mások egyre nagyobb teret hódítanak. Neked alkalmazkodnod kell ezekhez a változásokhoz, ha nem akarod, hogy a rohamosan
fejlődő világ elsuhanjon melletted. Gondosan ügyelj arra, hogy ne legyél badgefelszínes, vagyis ne az a helyzet álljon elő, hogy “egy kicsit mindenhez értesz”, mert ez azt jelenti, hogy valójában nem vagy kiemelkedően jó semmiben. Legyen rálátásod mindenre, és válaszd ki azt, amiben mélyíteni szeretnéd a tudásodat. Ha befutnak az első felkérések, nem jó stratégia, ha minden munkát elvállalsz – legyen annyi önkritikád, hogy tudd, mi az, amit valóban igényesen meg tudsz valósítani.

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!