A munka gyümölcse

6+1 jel, amiből tudtam, hogy fel kell mondanom

A legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy a szőnyeg alá söpörjük azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek egy-egy kapcsolat végének közeledtét jelzik, és inkább úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, még akkor is, ha közben tudjuk, hogy már semmi sem a régi.

Nos, ez nem csak a párkapcsolatokra igaz, hanem a munkahelyünkre is. Íme néhány a legfontosabb szempontok közül, amelyeket érdemes végiggondolnod, ha már nem vagy egészen biztos abban, hogy a mostaninál nem is dolgozhatnál jobb helyen.

1) Elillant lelkesedés
Ahhoz, hogy a feladataidat jól lásd el, a hozzáértés mellett fontos “kellék” a motiváció is. Gondolkozz el rajta, hogy megvan-e még benned az a lelkesedés, amit akkor éreztél, amikor itt kezdtél dolgozni! Nincs okod aggodalomra, ha annak ellenére is igennel válaszolsz, hogy a munkád sokszor fárasztó, netán még stresszes is. Figyelmeztető jel viszont, ha már nem tölt el örömmel, ha sikerrel vettél egy akadályt, és nem vagy büszke az elért eredményekre. Szintén rossz jel, ha a rád bízott feladatok már inkább unalmasak, mintsem izgalmasak számodra, és a munkádra csak szükséges rosszként tekintesz.

2) Rövid ranglétra
Tulajdonképpen szorosan összefügg a fenti kérdéssel, ha ugyanis bezárultak az orrod előtt a lehetőségek, és úgy tűnik, hogy nincs már hova fejlődnöd a munkahelyeden, előbb-utóbb kialszik benned a motiváció. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a kitűzött, majd elért célok mindannyiunkat doppingolnak. Akkor persze nincs okod aggódni, ha abban a pozícióban dolgozol, amire vágytál, mikor itt kezdtél dolgozni, vagyis nem szeretnél feljebb jutni a ranglétrán – vagy már nem is lehet, mert a csúcsára értél. Érdemes viszont állásváltoztatásra gondolnod, ha a jelek szerint nincs esélyed arra, hogy fejlődj és új területeket hódíts meg a munkahelyeden. Ilyenkor könnyű belefásulni a munkába, ami senkinek sem jó – rosszat tesz az önbizalmadnak, szürkévé változtatja a hétköznapokat, a hanyatló teljesítményed pedig a munkaadódnak sem kifizetődő.

3) Nem volt kire felnézni
Nyilván nem mondok újat azzal, hogy egy jó vezető ismertetőjelei között megtalálható az is, hogy a beosztottjai felnéznek rá – szakmai tudása, értékes tulajdonságai vagy jobb esetben mindkettő miatt. Persze nem csak a főnöködre tekinthetsz így, hanem a kollégáidra is. Ez azért jó, mert inspirálóan hathat mind a feladatok kivitelezésében, mind a hétköznapi életben. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy van-e a munkahelyi környezetedben olyan, akitől szívesen kérsz tanácsot vagy örömmel tanulsz. Ha igennel válaszolsz, és ráadásként még jól meg is értitek egymást a munkatársaiddal, szerencsésnek érezheted magadat. Jó ötlet lehet új munka után nézned, ha azt gondolod, hogy a kollégáiddal képtelenség együttműködni, és emberileg sem sikerül egy hullámhosszra kerülnötök.

4) Letértem az utamról
Emlékszel még arra, hogy milyen felnőttnek képzelted el magadat kamaszként? Persze könnyen lehet, hogy akkor még kapott némi túlzottan ideális színezetet a jövődről festett kép, de amiatt mindenképp érdemes felidézned, hogy lásd, milyen utat álmodtál magadnak. Hogy látod, nagyjából megegyezik az életed az akkori elképzeléseiddel? Megvalósítottad az akkor kitűzött céljaidat? Ha egészen másfelé vetted az irányt, és érzed is, hogy ez nem Neked való, kezdj el új állás után nézni! Erre ad okot az is, ha úgy gondolod, hogy már jó ideje “egy helyben toporogsz”, hiába szeretnél fejlődni. Könnyen megeshet, hogy ebben épp a jelenlegi munkahelyed akadályoz, s ha sikerül szerencsésen váltanod, az élet egyéb területein is szárnyakat kaphatsz!

5) (Rém)álomfizetés
Ne kerteljünk, mondjuk ki bátran, hogy ahhoz, hogy szeressük a munkánkat, hozzátartozik az is, hogy elégedettek legyünk a fizetésünkkel (vagy legalábbis ne érezzük megalázóan kevésnek). Velem is előfordult többször is, hogy elfogadtam, a cég, ahol dolgozom, nincs olyan helyzetben, hogy “álomfizetést” utaljon a bankszámlámra, emiatt azonban a munkahelyemen úgymond kárpótoltak: izgalmas feladatokkal, klassz közös programokkal vagy épp a jövőben is kamatoztatható tanulási lehetőséggel stb. Ameddig nem érzed zavarónak az ehhez hasonló
badgeszituációt, maradj! Viszont amint kezd kényelmetlen lenni a dolog, és becsapva, kihasználva érzed magadat, kezdj el más lehetőségek után nézni!
Megesett, hogy amikor továbbálltam, az új munkával ugyanakkora összeget kerestem, ám az cseppet sem elhanyagolható tény, hogy lényegesen kevesebb időráfordítással érhettem el mindezt.

6) Hiányzott az elismerés
A munkád gyümölcse nem csak jól csengő fizetés lehet, hiszen a nem anyagi elismerés is boldoggá tehet, még akkor is, ha azzal nem rendezhetjük a számláinkat. Nekem személy szerint fontos a visszajelzés egy-egy elvégzett munka után: az elismerő szavak lendületet adnak a folytatáshoz, illetve az építő kritika segíthet, hogy a következő alkalommal jobb legyek. Igazán lehangoló tud lenni, amikor nincs érdemi kommunikáció a munkaadó és a munkavállalók között, így a teljesítményt illetően sem érkeznek visszajelzések. Hiába volt szó csak rövidebb megbízásokról, mindig százszor lelkesebben (és zárójelben bevallom, lelkiismeretesebben) láttam hozzá azokhoz a feladatokhoz, amiket olyan emberektől kaptam, akik megdícsértek. Valószínűleg azért, mert annak, akitől nem érkezett visszajelzés, “minden mindegy”, úgyhogy különösebben nem is törtem magam azért, hogy elégedett legyen a munkámmal.

+1 Nem volt magánéletem
Érdemes odafigyelned arra, hogy Te – velem, és még sok mással ellentétben – ne kövesd el azt a hibát, hogy csak a munkádnak élj. A túlzásba vitt munka szép lassan aláássa a baráti kapcsolatokat, de akár a családon belüli kötelékeket is meglazíthatja. Akkor nem kell kétségbeesned, ha bizonyos időszakonként adódik néhány strapásabb nap (vagy hét) az életedben, ezt nyilván a hozzád közelállók is meg fogják érteni. De ha hónapokon keresztül az irodában, az ügyfeleiddel vagy akár otthon a számítógép előtt töltöd az időd nagy részét, akkor mindenképp megfontolandó a fontossági sorrend átértékelése, mielőtt még nem késő!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!