A munka gyümölcse

Így tartsd titokban, hogy állásinterjúra mész!

Ez nyilván akkor fontos, ha van munkád, de mégis keresgélsz, netán téged keresett meg valaki, aki szívesen látna a csapatában. Hogy ne a saját károdon kelljen tanulnod, íme 3 jótanács, hogy a munkahelyeden ne szúrjon szemet senkinek: te bizony másfelé kacsingatsz!

Biztos akarod?
Mielőtt lefixálnád az állásinterjú időpontját, gondold át még egyszer, hogy valóban tetszik-e az előtted álló lehetőség és szeretnéd-e, hogy tied legyen a kínálkozó állás. Ha úgy vagy vele, hogy “egy próbát megér”, nem biztos, hogy érdemes vállalnod annak kockázatát, hogy valamelyik kollégád vagy rosszabb esetben a főnököd megtudja, hogy részt vettél egy ilyen típusú megbeszélésen. Én elkövettem azt a hibát, hogy akkor is elmentem az interjúra, amikor tudtam, hogy az irodába jóval macerásabb eljutnom otthonról, mint a mostaniba, aztán a beszélgetés során a további szépséghibákról is lehullott a lepel: az elvégzendő feladatok nem igazán vágtak a profilomba, és a munka is jóval stresszesebbnek ígérkezett. A fizetés ugyan csábítóan hangzott, de mérlegeltem, és be kellett látnom, hogy csak az időmet pazaroltam. Akkor megfogadtam, hogy a jövőben sokkal megfontoltabb leszek, és csak olyan interjúra megyek el, ahol olyan pozíció betöltéséről beszélgetünk, ami minden téren megfelel az igényeimnek. (Fontos, hogy csak akkor vagyok ennyire maximalista, ha van munkahelyem!)

Ne éld bele magad!
Manapság már az is sikernek számít, ha a sok-sok önéletrajz elküldését követően felhívnak, és szeretnének személyesen is megismerni. Tudom, hogy ez – főleg a hosszúra nyúlt keresgélés közben – nagyon feldobja az ember, mégis azt javaslom, hogy az első beszélgetés után még ne vedd biztosra, hogy téged választanak! Éppen ezért nagyon fontos, hogy az aktuális munkahelyeden se tudasd fűvel-fával, hogy állásinterjún jártál! Ha van olyan kollégád, akiben megbízol, neki persze elmesélheted, de ha nincs ilyen, akkor inkább várj még egy kicsit a bejelentéssel. Egy-egy ígéretesebb pozícióra akár többszázan is jelentkeznek, s bár a rostán sokan kihullanak, a személyes találkozó még nem garancia arra, hogy végül téged fognak választani. Azért, mert jók a megérzéseid az interjú után, én azt mondom, várd meg azt a bizonyos telefonhívást, amiből kiderül, hogy várnak-e egy újabb fordulóra!

Árulkodó öltözék
Ahol én dolgozom, nem elvárás az elegáns viselet nap mint nap, így feltűnést keltettem volna azzal, hogy kiöltözve jelenek meg – márpedig az állásinterjúra igenis csinosan kell felöltözni. Téged nem fenyeget ez a veszély, ha a hétköznapokon is elvárják, hogy elegáns legyen a megjelenésed, hiszen senki nem fog meglepődni azon, hogy magassarkúba bújsz, kosztümöt viselsz és a sminked is feltűnően rendben van. Ha az állásinterjú előtt vagy után jelenésed van a munkahelyeden is, mindenképpen ügyelj a ruhádra! Abban az esetben, ha a badgemegbeszélés a reggeli-délelőtti órákban aktuális, szép ruhában indulj el otthonról, majd az interjút követően öltözz át a megszokott viseletbe és csak ezután menj be a munkahelyedre. Fordított esetben átlagos ruhákban menj dolgozni, de legyen nálad az állásinterjúra szánt stílusosabb öltözék, amit csakis akkor ölts magadra, ha már elhagytad a munkahelyedet! Ciki, nem ciki, egy ilyen alkalommal egy ruhaüzlet próbafülkéjében öltöztem át (farmerban és tornacipőben mentem be, viszont kiskosztümben jöttem ki), mert arra nem vitt rá a lélek, hogy mindezt a női mosdóban hajtsam végre…

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!