A munka gyümölcse

Békából királyfi: így szerettem meg a munkahelyemet

Az álláshirdetésekben sosem szerepel, hogy az elődöd miért távozott a cégtől, így a megnyerő szöveg és az állásinterjún szerzett jó benyomás olykor (vagy inkább sokszor?) félrevezető lehet. Talán hiú ábrándot kergetsz akkor, ha teljesen tökéletes munkahelyet keresel, hiszen nehézségek még a legklasszabb pozícióban is adódhatnak. Az, hogy hogy érzed magadat a munkád során, nagyon sokszor csak rajtad múlik, nem kell tehát kereket oldani az első kellemetlen meglepetés után.

Persze a végtelenségig sem kell tűrnöd a rossz körülményeket, ha valóban úgy látod, hogy nincs maradásod, láss neki az álláskeresésnek – ezúttal viszont legyél szemfülesebb, és élj egy nagyszerű lehetőséggel: a www.munkatarsaim.hu oldalon végre még azelőtt betekintést nyerhetsz egy-egy munkahelyre, hogy jelentkeznél a hirdetésükre. Ezzel, ha nem is teljesen, de legalábbis nagy mértékben kivédheted, hogy olyan helyen kezdj dolgozni, amit nem Neked találtak ki. Ha mégis adnál egy esélyt az aktuális munkahelyednek, megmutatom, mivel próbálkozz – nekem bevált!

Mi a baj?

A leggyakoribb okok, amik miatt rémesen érezzük magunkat a munkahelyünkön, a következők:

  • Nem tetszenek vagy unalmasak a ránk bízott feladatok
  • Nem a végzettségünknek megfelelő munkát kapjuk
  • Barátságtalan a környezet, ahol dolgozunk
  • Nem találjuk a közös hangot a kollégákkal
  • Nincs sikerélményünk
  • Elviselhetetlen a főnökünk
  • Kevés a fizetésünk
  • Minden erőnket kiveszi a munkánk
  • Nem tudjuk megszokni a munkaidőnket és a sort (sajnos) még folytathatnánk

Lehet, hogy a fenti felsorolás több pontját is igaznak érezted magadra – ha így történt, alapos okod van arra, hogy rossz érzésekkel gondolj a munkahelyedre. Tudnod kell azonban, hogy a negatív érzelmek hosszú távon sok kellemetlen folyamatot indíthatnak el a testedben, arról nem is beszélve, hogy “megmérgezhetik” a mindennapjaidat, és egyszer csak azon kaphatod magad, hogy sokkal borúlátóbb vagy, mint korábban. Egyik munkahely sem ér annyit, hogy ilyen nagy árat fizess érte, ezért mindenképpen fontos, hogy megtanuld kordában tartani az érzelmeidet, és megtaláld a módját annak, hogy levezesd a felgyülemlett feszültséget. 

Nekem bevált: valószínűleg az ezredik vagyok, aki ezt mondja, de ha még nem próbáltad, tapasztald meg a saját bőrödön, hogy a jóga csodákra képes! Gyorsan száműzheted a negatív gondolataidat és kellemes mellékhatásként a testedet is alaposan átmozgathatod. Ha ülőmunkát végzel, biztos, hogy Rád fér!

Az, hogy időnként megdicsérjenek, mindannyiunk számára fontos ahhoz, hogy rendben legyen az önértékelésünk és ne váljon köddé a lelkesedésünk. Ha ez mégis elmarad, rövid időn belül haszontalannak érezhetjük magunkat, és ez a rossz érzés a mindennapi életünket is beárnyékolhatja. Vedd kezedbe az irányítást, és keresd meg azt a tevékenységet a munkahelyeden kívül, ami örömmel tölt el és sikerélményekkel ajándékoz meg! Ha ezt sikerül megtalálnod, már nem is fog annyira hiányozni a munkahelyi vállon veregetés, és anélkül is teljes lehet a boldogságod.

Nekem bevált: a sütés-főzés engem teljesen kikapcsol, ezért abban az időben, amikor nem volt túlzottan kedvemre való a munkám, szinte heti rendszerességgel sütöttem szülinapi tortát a barátaimnak. Arról, hogy ebben jó vagyok, hétről-hétre megerősített, hogy a sütik mindig az utolsó morzsáig elfogytak.

Rendkívül lehangoló tud lenni az is, ha nem érzed jól magad az adott munkahelyi környezetben. Akár irodában dolgozol, akár máshol, apróságokkal is hangulatosabbá teheted a terepedet. Az íróasztalodra vagy az öltözőszekrényedbe tegyél személyes tárgyakat, és olyan színekkel vedd körül magad, amelyek jó érzéssel töltenek el. Ha ezt a körülmények nem teszik lehetővé, már az is segíthet, ha beviszed otthonról az egyik kedvenc bögrédet.

Nekem bevált: az irodában nem tették szóvá, amiért rendszeresítettem egy aromalámpát az asztalomon, és abban más-más illóolajat párologtattam. A citromfű kimondottan sokat segített, az ugyanis remek stresszoldó, és ellentétben a levendulával a legtöbb embernek kedvére való.

Könnyebb elviselni a nehézségeket, ha ehhez találsz társakat. Biztos vagy abban, hogy senki nem akar Veled barátkozni? Ezt elég nehéz elképzelni, sokkal valószínűbb, hogy Te nem jársz nyitott szemmel! Ha netán mégsem lennél népszerű a munkahelyeden, keress valakit a környezetedben, akinek elmesélheted, hogy miért érzed rosszul magadat. Ne felejtsd el, hogy a humor és az önirónia nagyon sok pocsék helyzetet megkönnyíthet!

Nekem bevált: amíg nem sikerült beilleszkednem az új munkahelyemen, addig egy erről szóló fórumban sírtam el a bánatomat. Látva, hogy nem vagyok egyedül, máris jobban éreztem magam, aztán az idő megoldotta a dolgot, és egy viszonylag rövid átmeneti időszak után már nem volt keresnivalóm a netes közösségben.

Ha egyhangúnak érzed a munkádat, tedd színesebbé a mindennapjaidat! Keress vagy eleveníts fel egy olyan hobbit, amiben örömödet leled és új dolgokat sajátíthatsz el, vagy kezdj el tanulni: akár ingyenes online tanfolyamokon is részt vehetsz, ha nincs pénzed fizetős képzésekre vagy nem tudnál rendszeresen ott lenni a foglalkozásokon.

Nekem bevált: kezdetben monotonnak éreztem a munkámat, ezért fontosnak tartottam, hogy edzésben tartsam az agyamat valamilyen szellemi tevékenységgel. Elővettem a gimis nyelvkönyveimet, és leporoltam az angoltudásomat.

Előfordulhat, hogy azért érezzük rosszul magunkat a munkahelyünkön, mert túl magasak a velünk szemben támasztott elvárások vagy nagyon kemények a ránk bízott feladatok. Hosszú távon ez nagyon megerőltető lehet, mind szellemileg, mind fizikailag. A pozitív gondolkodás rengeteget számít – ha csak átmeneti zűrös időszakról van szó, számolj vissza magadban, hogy meddig kell még kitartani; ha viszont végeláthatatlan ez a kihívás, gondolj arra, hogy milyen jól mutat majd az önéletrajzodban, hogy sikeresen vettél egy ilyen jelentős akadályt is!

Nekem bevált: listát írtam a rám váró feladatokról – szép kis felsorolás kerekedett belőle! – és sürgősség illetve nehézség szerint csoportosítottam őket. Nem feltétlenül sorban haladtam a megvalósításukkal, időnként ugyanis előrevettem pár apróságot. Az, hogy viszonylag gyorsan kipipálhattam azokat, lendületet adott a folytatáshoz.

Az, hogy nem jövünk ki jól a főnökünkkel vagy a munkatársainkkal, még nem ok arra, hogy félvállról vegyük a badgemunkánkat. Való igaz, hogy borsot törhetünk az orruk alá, ha nem teljesítünk jól, de leginkább magunkat minősítjük ezzel. Ha ehelyett arra koncentrálunk, hogy minőségi munka kerüljön ki a kezünk közül, a figyelmünket is eltereljük arról, hogy épp milyen vacak munkahelyen dolgozunk.

Nekem bevált: időre volt szükségem ahhoz, hogy menjen az “átkapcsolás”, de mindenképpen megérte – mérgelődés helyett elkezdtem szórakoztatónak tartani, ahogy a főnök megpróbál belekötni mindenki munkájába. Kiderült, hogy ezzel nem vagyok egyedül, a vicces megjegyzések pedig hamar megtették a közösségformáló hatásukat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!